diumenge, 16 de març del 2014

POLÍTICA

Parlament de Catalunya
Ens resulta fàcil la crítica a la corrupció política; a la política d'interessos partidistes i particulars, o a la política que està més al servei del capital que de les persones.
Tanmateix la nostra convivència social i alhora individualista, necessita ser regulada per tal de mantenir en equilibri els conflictes d'interessos d'uns i altres.  André Comte-Sponville ens parla de la política, en el llibre "Les més belles reflexions sobre la vida". Ens demana un cert respecte i agraïment a les persones que dediquen el seu temps i esforços al bé comú; relativitzant, és clar, la seva virtut o capacitat resolutiva.  Vetllar per la defensa dels drets humans o el compliment dels deures ciutadans, té la seva importància.
Un cop més, trobem que el nostre filòsof ens defineix el terme des de diferents òptiques: la necessitat que tenim de gestionar de manera no violenta els conflictes entre les persones, els col·lectius o bé els territoris.  Ens la contraposa a la moral, que si fos absoluta, ja no ens caldria cap regulació ni cap política.  Estableix vincles i necessitats entre economia i política.  Ens passa pel microscopi termes com solidaritat, o generositat. I també ens recorda el món canviant en el que vivim, amb una societat i unes persones que intenten lluitar, resistir, inventar, resguardar, transformar o revolucionar, podem afegir: fer política.
Prou sabem que cada cita o frase seleccionada per Comte-Sponville, realment ens pot aportar les particulars reflexions.  En aquest cas, ens quedarem amb paraules de Baruch Spinoza: "Dels fonaments de l'Estat,.... el seu fi últim no és dominar... tot al contrari, s'ha creat per a alliberar l'individu del temor,... s'ha creat per a que conservi el seu dret natural a existir i actuar... En realitat la finalitat de l'Estat és la llibertat." Vist així, podem admirar realment la política i la magnitud de gestió que implica trobar l'equilibri de drets i deures, buscant el benestar de les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada