diumenge, 9 de març del 2014

LA LLIBERTAT

Fins i tot en l'esclavitud, hi ha el canal
de llibertat de pensament.
Qui, algun cop, no s'ha sentit oprimit? o bé condicionat per l'entorn, família, circumstàncies,...? O potser a l'inrevés, moments de llibertat absoluta...?  També és possible que alguna vegada ens haguem preguntat si som realment lliures o bé ens regim per un destí predeterminat.  Veig un cert paral·lelisme entre la llibertat i la felicitat, pel seu component ideal,  hi tendim i ens hi volem apropar.  A més, els moments de sensació de llibertat màxima, segur que també ens aporten una bona dosi de felicitat.  
André Comte-Sponville ens en parla. Ens defineix quatre tipus o nivells de llibertat, la d'acció que seria la contrària a estar empresonat, la que ens permet anar i moure'ns lliurement; la llibertat de la voluntat; també hi ha el concepte tan complex com el lliure albir i la llibertat de l'esperit o la raó. 
La saviesa de viure ens aporta llibertat.
Sigui com sigui, en cadascuna de les decisions que anem prenent, sempre hi ha una part de compromís o responsabilitat personal.  Triem una opció entre altres possibilitats que se'ns presenten.  En aquest punt arrenca la nostra llibertat. 
En aquest capítol de Les més belles reflexions de la vida, ens quedem amb la cita de Jean-Paul Sartre: "Som una llibertat que tria, però no triem ser lliures: estem condemnats a la llibertat". El nostre compromís, responsabilitat i llibertat continuen; no s'hi valen les excuses.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada