dijous, 8 de desembre del 2011

EL GUST DE VIURE


El títol que encapçala aquest escrit és el del darrer llibre publicat per l'autor;  un recull d'articles de 1988 a 2010, majoritàriment editats en revistes franceses diverses.  Múltiples temes, molt vinculats al dia a dia de la temporada,  d'una finesa i subtilitat extraordinàries.  
Un dels articles planteja justament el gust de viure o el sentit de la vida que és un altre dels escrits.  És possible que més d'un de nosaltres ens haguem plantejat aquesta qüestió: per què vivim.  Les respostes d'un primer nivell, de ben segur que seran variades i també ben certes o importants, sobretot per a la persona que  contesta la pregunta.  Però més enllà de tot plegat, André Comte-Sponville ens porta a un punt molt més senzill, la qual cosa no suposa que sigui més fàcil.  No cal buscar a fora, el quid és dins mateix.  El sentit de la vida és la mateixa vida: el gust de viure. L'autor ha trobat un bon exemple per il.lustrar-ho, sovint no trobem bo allò que realment ho és o que té una alta qualitat; sinó que trobem bo, allò que ens agrada, allò que en certa manera estimem. L'exemple és aplicable a molts àmbits.
Sorgeix un però, i tots els contratemps que ens arriben? Com poden portar-nos al plaer de viure? El filòsof també hi troba una resposta extreta de la mateixa ciència:  la saviesa del plaer, de l'esforç i de l'amor.   Podem afegir el gran poder de l'amor; del treball i l'esforç així com la necessitat també del plaer.
Retornant al gust de viure, remarquem que de la natura podem extreure molts aprenentatges.  M'admira el desig de viure de les llavors,  com la seva força vital és tan intensa que poden  esclatar en una nova planta en llocs ben inhòspits: poqueta terra, enmig d'una pedra; resistir la sequera i esperar just la pluja caiguda en un moment donat.
En una societat complexa com l'actual, és fàcil que la nostra mirada vagaregi d'ací d'allà; però els petits detalls, els moments intensos, estimar tot allò que fem, una bona lectura com el llibre presentat, de ben segur que ajuden a bastir el nostre sentit, el particular gust de viure!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada