dissabte, 15 de febrer del 2014

LES MÉS BELLES REFLEXIONS SOBRE LA VIDA

Un títol ben suggeridor per a un llibre.  En aquest cas, André Comte-Sponville ens ofereix sis temes vitals, a través de la seva pròpia síntesi i de la selecció d'algunes cites i fragments de les obres dels filòsofs més destacats al llarg de la història.  El llibre ens permetrà fer tastets; i amb una clara vocació divulgadora, també ens obsequia amb els recursos per aprofundir-hi.
Una vegada més, ens adonem que tot hi haver llegit sobre aquestes qüestions, tant els pensaments del propi Comte-Sponville, com de d'altres autors o haver sentit o pensat  en primera persona sobre el tema, encara hi ha matisos per descobrir. 
El llibre ens permet assaborir reflexions
de destacats filòsofs.
Com a exemple, així enllacem amb l'anterior entrada, ens aturem al primer capítol. Ens parla de l'amor. No estava tot dit ja? Pot ser, però com que ens vincula amb la felicitat, i amb l'èmfasi i les ganes que posem en allò que fem i el tracte que oferim... Blaise Pascal, el físic i polifacètic pensador francès ens qüestiona: quan estimem o ens fixem en l'altre, en realitat valorem les seves qualitats, ja siguin més físiques o bé interiors i personals, però qualitats, al capdavall. Ens caldria recordar, que aquestes, són o poden ser passatgeres. "No ens burlem dels qui busquen honors en càrrecs i oficis, ja que només estimem a les persones per unes qualitats prestades".   Podeu suposar que tot i que la filosofia a vegades pot sacsejar, el to positiu impera i aquest apartat es conclou traslladant-nos magistralment a l'antiga Grècia, amb Hecaton: "...si vols ser estimat, estima".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada