Tolkien, Wagner, Etty, i altres han creat obres inspirades en L'anell de Giges. |
Habitualment la moral va de bracet amb l'ètica. Són termes presents en la nostra vida ordinària: la banca ètica; la bioètica, la moral cristiana, l'ètica dels partits polítics,... Tanmateix poden ser conceptes que ens sonin abstractes i llunyans, tot i que les nostres decisions quotidianes, s'hi regeixen.
André Comte-Sponville des de la seva òptica de precisió, ens les enfoca nítidament per oferir-nos una imatge més clara. La moral ocupa el segon capítol de Les més belles reflexions de la vida. També la trobem a Invitació a la filosofia; La filosofia, què és i com es practica, Sobre el cos, El capitalisme, és moral?
El nostre filòsof ens relata, L'anell de Giges, la llegenda ideada per Plató, on se'ns qüestiona com actuaríem si no fóssim vistos. La moral se centra en un mateix i la pròpia consciència, tenint present els altres. Sabem que no es tracta d'acatar les lleis d'un lloc en un moment donat, ja que a voltes poden arribar a ser fins tot injustes per molt legals que siguin. La moral i l'ètica més aviat ens acosten als drets humans.
Ens queda clar que una societat amb una moral sòlida real és millor que una altra on la violència, l'engany, o la corrupció hi són presents. La frase que tanca el segon capítol ja esmentat, és de Sant Agustí: ...Estima i fes el que vulguis... Ailàs!, novament el poder de l'estimació que obre portes i tot ho facilita.