dissabte, 22 de febrer del 2014

MORAL / L'AMOR

Tolkien, Wagner, Etty, i altres  han creat
 obres inspirades en L'anell de Giges.
Us heu adonat que dins de la paraula moral s'hi amaga l'amor, si regirem l'ordre de les seves lletres?
Habitualment la moral va de bracet amb l'ètica.  Són termes presents en la nostra vida ordinària: la banca ètica; la bioètica, la moral cristiana, l'ètica dels partits polítics,... Tanmateix poden ser conceptes que ens sonin abstractes i llunyans, tot i que les nostres decisions quotidianes, s'hi regeixen.  
André Comte-Sponville des de la seva òptica de precisió, ens les enfoca nítidament  per oferir-nos una imatge més clara.  La moral ocupa el segon capítol de Les més belles reflexions de la vida.  També la trobem a Invitació a la filosofia;  La filosofia, què és i com es practica, Sobre el cos, El capitalisme, és moral?
El nostre filòsof ens relata, L'anell de Giges, la llegenda ideada per Plató, on se'ns qüestiona com actuaríem si no fóssim vistos. La moral se centra en un mateix i la pròpia consciència, tenint present els altres.  Sabem que no es tracta d'acatar les lleis d'un lloc en un moment donat, ja que a voltes poden arribar a ser fins tot injustes per molt legals que siguin.  La moral i l'ètica més aviat ens acosten als drets humans.  
Ens queda clar que una societat amb una moral sòlida real és millor que una altra on la violència, l'engany, o la corrupció hi són presents.  La frase que tanca el segon capítol ja esmentat, és de Sant Agustí: ...Estima i fes el que vulguis... Ailàs!, novament el poder de l'estimació que obre portes i tot ho facilita.

dissabte, 15 de febrer del 2014

LES MÉS BELLES REFLEXIONS SOBRE LA VIDA

Un títol ben suggeridor per a un llibre.  En aquest cas, André Comte-Sponville ens ofereix sis temes vitals, a través de la seva pròpia síntesi i de la selecció d'algunes cites i fragments de les obres dels filòsofs més destacats al llarg de la història.  El llibre ens permetrà fer tastets; i amb una clara vocació divulgadora, també ens obsequia amb els recursos per aprofundir-hi.
Una vegada més, ens adonem que tot hi haver llegit sobre aquestes qüestions, tant els pensaments del propi Comte-Sponville, com de d'altres autors o haver sentit o pensat  en primera persona sobre el tema, encara hi ha matisos per descobrir. 
El llibre ens permet assaborir reflexions
de destacats filòsofs.
Com a exemple, així enllacem amb l'anterior entrada, ens aturem al primer capítol. Ens parla de l'amor. No estava tot dit ja? Pot ser, però com que ens vincula amb la felicitat, i amb l'èmfasi i les ganes que posem en allò que fem i el tracte que oferim... Blaise Pascal, el físic i polifacètic pensador francès ens qüestiona: quan estimem o ens fixem en l'altre, en realitat valorem les seves qualitats, ja siguin més físiques o bé interiors i personals, però qualitats, al capdavall. Ens caldria recordar, que aquestes, són o poden ser passatgeres. "No ens burlem dels qui busquen honors en càrrecs i oficis, ja que només estimem a les persones per unes qualitats prestades".   Podeu suposar que tot i que la filosofia a vegades pot sacsejar, el to positiu impera i aquest apartat es conclou traslladant-nos magistralment a l'antiga Grècia, amb Hecaton: "...si vols ser estimat, estima".